Metabool syndroom: voorkomen en behandelen
Het metabool syndroom is een chronische stoornis van de stofwisseling. Wetenschappers zien een verband met een ongezonde levensstijl en noemen insulineresistentie als een van de belangrijkste risicofactoren. Een welvaartsaandoening dus, ook gelinkt aan diabetes. Voorlichting en preventie zijn daarom een must, en gelukkig kan je er ook wat aan doen. Dat vertellen we je hier.
Wat is het metabool syndroom?
Het metabool syndroom of MBS is een groep klinische syndromen die worden bepaald door een ongezonde levensstijl, het milieu en andere factoren waarvan het belangrijkste mechanisme insulineresistentie is (1). Patiënten vertonen symptomen als zwaarlijvigheid, aderverkalking, stijging van bloedlipiden, verhoging van de bloeddruk en daardoor verhoogde ontstekingsreacties (2). Momenteel zijn de meeste wetenschappers van mening dat insulineresistentie de meest cruciale onafhankelijke risicofactor en centrale schakel is die tot het metabool syndroom leidt (3).
Hoe herken je het metabool syndroom?
Volgens de NCEP ATP III-definitie is er sprake van het metabool syndroom indien drie of meer van de volgende vijf criteria zijn vervuld:
- Tailleomtrek meer dan 101 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen)
- Bloeddruk hoger dan 130/85 mmHg,
- Nuchtere triglyceride (TG) meer dan 150 mg/dl
- Nuchtere high-density lipoproteïne (HDL) cholesterolgehalte lager dan 40 mg/dl (mannen) of 50 mg/dl (vrouwen).
- Nuchtere bloedsuikerspiegel hoger dan 100 mg/dl.
Het metabool syndroom heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de kosten van de gezondheidszorg. Het is noodzakelijk om de stijgende prevalentie van het metabool syndroom te erkennen, omdat door interventie de progressie van het syndroom kan worden gestopt en mogelijk teruggedraaid (4, 5).
- Overgewicht
- Te veel buikvet en moeilijk afvallen
- Ontstekingen
- Acné
- Hoge bloeddruk
- Hoge cholesterol
- PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)
- Drang naar zoet
- Zich moe voelen na een maaltijd
Onderstaande afbeelding geeft het verschil weer tussen insulinegevoeligheid en insulineresistentie:
Wat kan je doen aan Metabool syndroom?
De behandeling van het metabool syndroom is gebaseerd op de verbetering van de levensstijl van de patiënten zoals gezonde eetgewoonten, veel lichaamsbeweging en streven naar gewichtsverlies om het bloedlipidegehalte te verlagen en de bloeddruk en bloedglucose te reguleren (8). Hier vind je alvast een aantal tips:
- Reduceer de inname van koolhydraten (frisdranken, snoep, gebak, pasta, rijst, wit brood enz.) en focus op onverzadigde vetten en eiwitten.
- Verminder je stress, want stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline en cortisol. Net die twee sofjes zorgen ervoor dat glucose vrijkomt in de bloedbaan vanuit glycogeen (de opgeslagen vorm van suiker). Als reactie daarop wordt opnieuw insuline aangemaakt…
- Beweeg (nuchter). Bij nuchter bewegen wordt AMPK geactiveerd (adenosinemonofosfaat geactiveerd proteïne kinase). Dat zorgt ervoor dat onze cellen terug insulinegevoeliger worden.
- Wissel periodes van eten af met periodes van vasten (intermittent fasting of periodiek vasten). Door te vasten breng je de pancreas tot rust. Daarnaast zorgt het voor een betere insulinegevoeligheid van de cellen.
- Verminder je eetmomenten. Net zoals bij het vasten brengen minder eetmomenten de pancreas tot rust waardoor minder insuline wordt aangemaakt. Op deze manier worden ook de reserves aangesproken.
- Eet verse groenten.
- Slaap voldoende.
- Integreer naast duurtraining ook wat krachttraining.
- Vul je (gezonde) voeding aan met supplementen die bijdragen tot een normaal metabolisme van koolhydraten zoals berberine, zink, chroom, alfa-liponzuur en kaneel. Met Deba Pharma ontwikkelden we ook een Glucodal, een specifieke formule om de bloedglucosespiegels onder controle te houden.
Ken je deze verontrustende cijfers over Diabetes?
Tot slot nog dit: dat preventie van MBS een absolute noodzaak is, bewijzen de verontrustende cijfers rond de verspreiding van diabetes mellitus. Deze stofwisselingsstoornis van het endocrien systeem is een van de meest voorkomende chronische ziekten wereldwijd. De International Diabetes Federation berekende dat wereldwijd ongeveer 537 miljoen volwassenen (20-79 jaar) aan diabetes lijden. Het totaal aantal mensen met diabetes zal naar verwachting stijgen tot 643 miljoen in 2030 en 783 miljoen in 2045. Diabetes veroorzaakt 6,7 miljoen sterfgevallen per jaar en kost de gezondheidszorg jaarlijks zo’n 966 miljard dollar. Het onder controle houden van de bloedglucosespiegel bij mensen met diabetes zal dus de morbiditeit en mortaliteit wereldwijd helpen verminderen (9).