Je immuniteit versterken in de herfst? Vitamine D helpt!

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift

Het wordt weer snel donker. Dat is misschien gezellig, maar voor onze gezondheid is het minder fijn nieuws. We hebben nu eenmaal zon nodig om vitamine D aan te maken. En die vitamine is essentieel om ons goed in ons vel te voelen. We leggen je hier uit waarom – en hoe je een tekort aan vitamine D kan opvangen. 

Over vitamine D niks dan goeds

Vitamine D is het duiveltje-doet-al onder de vitamines. Het verhoogt in de eerste plaats de efficiëntie waarmee in de dunne darm calcium en fosfor worden opgenomen. Het zorgt voor stevige botten en tanden, en normale calciumgehalten in het bloed. Daarnaast speelt vitamine D een rol in het celgroei- en celdelingsproces en versterkt het de weerstand. Vitamine D draagt zo bij tot de normale werking van het immuunsysteem en een normale spierfunctie. Logisch dat je deze vitamine het hele jaar door nodig hebt om gezond te blijven.  

Vetoplosbaar of wateroplosbaar?

Vitamine D is net als vitamine A, E en K een vetoplosbare vitamine. Vitamine B en C daarentegen zijn wateroplosbare vitamines. Vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D lossen niet op in water maar zijn voornamelijk werkzaam in een vet milieu zoals onze celmembranen. Bovendien kan deze vitamine worden opgeslagen in de lever als reserve en wordt ze beter opgenomen wanneer ze bij de maaltijd wordt ingenomen. Maar daarover straks meer.

De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D

Van mei tot oktober heb je bij ons het meeste kans om te genieten van de zon. Het blijft lang licht en de temperaturen zijn aangenaam. Ideaal om naar buiten te gaan en ons lichaam onder invloed van het zonlicht (UV-B) vitamine D te laten aanmaken. UV-B straling kan echter enkel zijn werk doen op een onbedekte huid. Helaas leven en werken we in de Westerse wereld vooral binnen, en al zeker in de periode van oktober tot maart. In de herfst en winter is het zonlicht trouwens niet krachtig genoeg om een adequate aanmaak van vitamine D te garanderen. Veel mensen kampen dan ook in die periode met een tekort aan vitamine D.

Wie loopt er het grootste risico op vitamine D-tekort?

De belangrijkste groepen die een risico lopen op een vitamine D-tekort zijn:

- baby’s
- kinderen
- zwangere vrouwen
- mensen die weinig buiten komen of lichaamsbedekkende kleding dragen
- vijftigplussers (oudere mensen hebben een dalend vermogen om vitamine D aan te maken)
 - personen met een donkere huidskleur.

Maar los daarvan blijkt dat de vitamine D-status van grote groepen van de bevolking (ook gezonde jongvolwassen) ronduit slecht is. De reden hiervoor is lang niet alleen omdat we ons te weinig blootstellen aan de zon.

Zon en gezond eten volstaan niet

Naast te weinig zonlicht is het vitamine D-tekort ook te wijten aan de beperkte hoeveelheid vitamine D in onze voeding. Dat komt omdat slechts weinig voedingsmiddelen een goede bron van vitamine D zijn. De belangrijkste zijn vette vis (wilde zalm, haring, sardines) en... eierdooiers. Maar zelfs in eierdooiers zijn de hoeveelheden vitamine D eerder ontoereikend. De beste vorm van Vitamine D is Vitamine D3 (Cholecalciferol). Deze is namelijk 3 tot 10 keer sterker dan vitamine D2 (ergocalciferol). Vitamine D2 uit plantaardig voedsel is geen goede bron voor de mens omdat deze een zwakke bindingsaffiniteit heeft met de vitamine D receptor. De hoeveelheid vitamine D wordt uitgedrukt in microgram of internationale eenheden (IE). 1 microgram staat gelijk aan 40 IE. De officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D ligt tussen de 600 à 800 IE. Toch blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken dat deze hoeveelheden voor heel wat mensen niet voldoende zijn. Activatie van vitamine D De lever en nieren spelen hier een belangrijke rol. In de lever wordt vitamine D omgezet in 25-hydroxy-vitamine D of calcidiol (25-OHD). Dat is ook hetgeen wat u zal terugvinden op uw bloedanalyse wanneer uw Vitamine D status wordt bepaald. Vervolgens wordt Calcidiol naar de nieren getransporteerd waar het wordt omgezet in calcitriol. Calcitriol is de actieve vorm van vitamine D3 en heeft tal van verschillende functies in het lichaam

Voedingssupplementen als de ideale aanvulling

Om een tekort aan vitamine D in ons lichaam op te vangen,  kan je beroep doen op ons uitgebreid aanbod supplementen die de activatie van vitamine D stimuleren en je immuniteit helpen te versterken. Schrik voor een ‘overdosis’ moet je alvast niet hebben. Het is vrijwel onmogelijk om toxische hoeveelheden vitamine D uit voedingssupplementen te halen. Enkel bij een chronisch gebruik van meer dan 10 000 IE (250 mcg) vitamine D per dag (in mensentaal: 10 keer de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen) kunnen te hoge serumwaarden optreden. Je arts of apotheek vertelt je daar graag meer over.

Ontdek ons aanbod Vitamine-D hier!

Referenties:

1. Levis S, Gomez A, Jimenez C, et al. Vitamin d deficiency and seasonal variation in an adult South Florida population. J Clin Endocrinol Metab. 2005;90(3):1557-62. GRATIS: http://scholar.google.com/scholar?q=10.1210/jc.2004- 0746&hl=en&lr=&btnG=Search 

2. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc. 2006;81(3):353-73. GRATIS: http://www.mayoclinicproceedings.com/inside.asp?AID=1672&UID 

3.Muskiet F.A.J., van der Veer E. Vitamine D: waar liggen de grenzen van deficiëntie, adequate status en toxiciteit? Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk. 2007;32:150-8. GRATIS: 

4.Heaney RP. The Vitamin D requirement in health and disease. J Steroid Biochem Mol Biol. 2005;97(1-2):13-9. GRATIS: http://www.europeansunlight.eu/research.htm 

5.Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc. 2006;81(3):353-73. GRATIS: http://www.mayoclinicproceedings.com/inside.asp?AID=1672&UID 

6.Schwalfenberg GK et al. Vitamin D, Essential Minerals, and Toxic Elements: Exploring Interactions between Nutrients and Toxicants in Clinical Medicine. ScientificWorldJournal. 2015;2015:318595. 

7.Ryan JW et al. Pleiotropic activities of vitamin D receptors - adequate activation for multiple health outcomes. Clin Biochem Rev. 2015;36(2):53-61.



Schrijf in op onze nieuwsbrief

Wil je graag het interessante nieuws en de acties van Deba Pharma periodiek ontvangen? Schrijf je in: