35 jaar Deba Pharma

Odoo • Tekst en afbeelding

Vier met ons "35 jaar Deba Pharma" in dit unieke interview - een reis van passie, expertise en familie-erfgoed dat sinds 1988 uitgroeide tot een symbool van innovatie in natuurlijke gezondheid. De essentie van deze groei? Ontdek het in ons inspirerend verhaal.

Johan, van waar het idee om Deba Pharma op te richten?

Tijdens mijn studies biologie aan de Universiteit van Gent, met specialisatie plantenbiochemie, was ik getriggerd door de geneeskrachtige werking van actieve stoffen in planten op het menselijk lichaam. Ik was eerst tewerkgesteld in een labo waar ik analyses moest uitvoeren op fytofarmaceutische producten. Hier is mijn interesse in het natuurlijke aspect ook ontstaan. Na verloop van tijd haalde ik niet meer de nodige voldoening uit mijn job en leerde ondertussen ook artsen kennen met een zeer sterke kennis van orthomoleculaire geneeskunde. Dat deed mijn interesse in het domein alleen maar toenemen. Hoe kunnen we met lichaamseigen stoffen en levensstijlinterventies ervoor zorgen dat we oorzaken van ziektes kunnen behandelen?

We moeten ons ervan bewust zijn dat het lichaam beroep doet op vitaminen, mineralen, aminozuren, eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, water, etc om optimaal te functioneren. Een disbalans of verstoorde homeostase door o.a. stress, ongezonde levensstijl, trauma’s, pesticiden, herbiciden, overvloedig medicijngebruik, gebrek aan beweging, geraffineerde voeding, alcohol, roken, daling van nutriënten in groenten en fruit kan zorgen voor tal van klachten of het ontstaan van ziektebeelden. In 1988 heb ik uiteindelijk de sprong gewaagd en Deba Pharma opgericht. Het wetenschappelijke luik en het contact met de artsen nam ik voor mijn rekening. Voor de boekhouding en administratie kon ik beroep doen op mijn echtgenote, Ingrid. Ze was op dat moment lerares in het secundair onderwijs. Toen Deba Pharma verder groeide koos ze ervoor om het onderwijs te verlaten en mijn rechterhand te worden.

Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo • Tekst en afbeelding

Wat waren de eerste producten die je op de markt bracht?

De eerste producten die ik op de markt bracht waren Debaflor (ons probioticum), Epamil-forte (omega-3), supranoxydal-forte (ons krachtig antioxidant) en L-Glutamine (belangrijk voor de darmwand, immuniteit en herstel van spieren). Laat dit nu ook toevallig vier producten zijn die het ook nu, na 35 jaar, nog zeer goed doen. 

Deba Pharma was bij oprichting een éénmanszaak en is in die 35 jaar uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Hoe is de groei tot stand gekomen?

Dit komt waarschijnlijk door onze visie en waardes waar we de dag van vandaag nog altijd voor staan: Eerlijkheid, puurheid, transparantie, de knowhow en het familiale karakter. Bovendien werden door de jaren heen ook goede contacten gelegd met medici. We zien ook dat de eindgebruiker steeds meer focust op een gezonde levensstijl. De kern van onze groei ligt volgens mij ook in de hoge kwaliteit van onze producten en zijn goede vormen.  

In 2018 deden we intrede in onze nieuwbouw. Dit ging gepaard met een volledig nieuwe branding (verpakkingen en logo) en we investeerden in een nieuw ERP-pakket waardoor we veel efficiënter kunnen werken. Bovendien werd mede door de zonen het merk Deba Pharma nog sterker in de markt gezet door een uitgekiemde communicatiestrategie. Onze website werd volledig vernieuwd en we zijn ook meer actief op sociale media, wat vandaag niet meer weg te denken is. Zowel op de B2B als op de B2C markt merken we dat deze strategie loont. We horen ook van eindgebruikers en medici dat ze Deba Pharma werden aanbevolen. De ‘ouderwetse’ mond-tot-mondreclame blijft dus zeker zijn werk doen.
Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo • Tekst en afbeelding

Hoe is het voor jou om te werken in een familiebedrijf en hoe verloopt de samenwerking met de drie zonen?

Werken in een familiebedrijf geeft een goed gevoel. Wanneer je zelf de baan op bent, weet je dat het bedrijf in goede handen blijft. We kunnen rekenen op elkaar en vullen elkaar goed aan. Iedereen zet zich 200 % in om de werking van het bedrijf te optimaliseren. 

We vormen een geoliede machine waar iedereen zich kan focussen op zijn specifieke taken.  De zonen volgden allen een opleiding orthomoleculaire geneeskunde (o.a bij ICZO en KPNI- Klinische Pscyho Neuro Immunologie) en we blijven geregeld bijscholingen volgen zodat we belangrijke topics kunnen opfrissen en nieuwe inzichten blijven verwerven.  Bovendien volgen we wetenschappelijke publicaties op de voet.

Frederik kwam in 2014 als eerste zoon in de firma en is voornamelijk de draaischijf van de logistieke afdeling. Die afdeling wordt trouwens in 2024 verder geautomatiseerd om onze dienstverlening naar een nog hoger niveau te brengen. Vincent kwam een dikke acht jaar geleden in de zaak en draagt zijn kennis over aan de apothekers, artsen en andere medici. Bovendien volgt hij ook de marketingtaken op in overleg met zijn twee broers. De oudste zoon, Kristof, kwam 3 jaar geleden in de firma. Kristof wordt all-round ingeschakeld en staat naast het contact met de klanten ook in voor boekhouding, algemeen beleid, logistiek en marketing. Vera en Tine maken het team compleet en zorgen ervoor dat de bestelling tijdig en correct geleverd kunnen worden.

Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo • Tekst en afbeelding

Wat zijn de kernwaarden van Deba Pharma?

Laat ons zeggen dat we met Deba Pharma na 35 jaar toch een grote knowhow hebben opgebouwd. De menselijke factor is voor ons cruciaal. We leven uiteraard in een gedigitaliseerde wereld, waar ook wij sterk in investeren, maar we blijven echter ook sterk inzetten op die menselijke factor. We merken dat dit nog altijd wordt geapprecieerd. Ben je nu een eindgebruiker, arts, apotheker, specialist, osteopaat, therapeut, wij proberen voor iedereen de nodige tijd te nemen om hen de correcte info te verschaffen. Uiteraard worden ook opleidingen gegeven aan medici om dieper in te gaan op het productassortiment. 

Ook op vlak van prijs/kwaliteit vind ik dat we heel goed scoren. We vinden dat de producten betaalbaar moeten blijven. Onze kostenstructuur en efficiëntie zorgen ervoor dat wij met correcte prijzen zitten. Door de focus op efficiëntie zijn we er de voorbije jaren in geslaagd om onze prijzen vrij stabiel te houden, ondanks de gestegen grondstofprijzen. Bovendien zijn wij ook geen marketingmachine. Uiteraard investeren wij ook in onze positionering in de markt, maar we focussen ons voornamelijk op de kwaliteit van de grondstoffen en de samenstelling van onze producten. Kwalitatieve producten zorgen voor tevreden klanten. Het belang van mond-tot-mondreclame mag niet onderschat worden. Dure marketingcampagnes zijn niet altijd noodzakelijk om naambekendheid te verwerven. We investeren die centen liever in de kwaliteit van onze producten. 

We werken met goed opneembare, synergetische en pure grondstoffen. Voor de leek geef ik altijd graag het voorbeeld van magnesium. Dit mineraal heb je namelijk in verschillende vormen. Een oxide-vorm zal je in ons gamma nooit vinden aangezien deze niet goed wordt opgenomen en lichaamsvreemd is. Toch zien wij dat nog veel merken dit op de markt brengen.  We bieden ook heel veel unitaire producten aan met de optimale dosis van dit ene ingrediënt. Zo kan er curatief en zeer gericht gewerkt worden. Uiteraard hebben wij ook samengestelde formules in het gamma. 

Iedereen is overal met elkaar geconnecteerd en we verwachten in onze huidige maatschappij snel antwoord op onze vragen. Ook bij Deba Pharma zetten wij daar sterk op in.  Via onze website komen dagelijks tal van vragen binnen waar we dan ook zo snel als mogelijk antwoord op geven. Ook telefonisch of via mail geven we zo snel als mogelijk de nodige ondersteuning. 

Waar haal je de grootste voldoening in je job?


Niets waar je meer voldoening uit haalt dan uit een telefoontje, mailtje of berichtje van een klant die zeer tevreden is over onze producten of onze service. Daar doen we het ten slotte voor! Het geeft ons extra energie en motivatie om te blijven investeren in kwaliteit en te innoveren in ons gamma.

Wat ook zo mooi is aan wat we doen, is de holistische benadering. Het lichaam is één geheel en alles hangt samen. Het is niet noodzakelijk daar waar het symptoom zich vertoont, zich ook het probleem bevindt. We willen niet werken op symptomen, maar proberen te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Die oorzaak aanpakken zal op termijn de symptomen laten verdwijnen. Als we daarin slagen met onze supplementen, maar ook met tips qua voeding en beweging, dan gaan we tevreden naar huis.

Wat zijn jouw favoriete producten? En waarom?


Debaflor en Butyric-500 (boterzuur). Debaflor is ons probioticum, Butyric-500 is een bron van boterzuur, hét belangrijkste energiesubstraat voor de darmen. 

Onze darmen spelen namelijk een cruciale rol in onze gezondheid. Gelukkig wordt men zich daar meer en meer bewust van en wordt er heel wat wetenschappelijk onderzoek rond verricht. Zo zijn onze darmen een barrière voor pathogenen. Het is de plaats waar we onze voedingsstoffen opnemen en een groot deel van het gelukshormoon serotonine aanmaken (90%), etc. Naast onze stemming en emoties heeft serotonine ook een invloed op de slaap gezien het de voorloper is van melatonine (ons slaaphormoon). Daarnaast zorgt serotonine ook voor een goede peristaltiek in de darm en speelt het een belangrijke rol op niveau van pijnprikkels en angst. Zo wordt het ook nog maar eens duidelijk dat een slechte darmfunctie of een dysbiose in de darm tal van klachten kan veroorzaken. 

 Hoe zie jij de toekomst voor de voedingssupplementen?

Voedingssupplementen worden door sommigen wel eens afgeschilderd als nutteloos. Verbazend eigenlijk want er zijn ondertussen zoveel studies die het nut ervan aantonen. We merken bovendien dat steeds meer artsen en apotheken ook de positieve impact ervaren bij hun patiënten of klanten. Er zijn zoveel mooie cases waarbij supplementen de oorzaak van problemen kan aanpakken. Bij het brede publiek zien we ook een grotere bewustwording rond een gezonde levensstijl en gezondheid in het algemeen. Er is steeds meer aandacht voor gezonde voeding en het belang van beweging. Mensen zoeken ook steeds meer naar natuurlijke producten om de oorzaak van het probleem aan te pakken, eerder dan te grijpen naar medicijnen die de symptomen onderdrukken. Zowel preventief als curatief worden supplementen frequent ingezet met zeer mooie resultaten.

Het grote voordeel van voedingssupplementen is ook dat ze geen of nauwelijks bijwerkingen geven. Het blijft uiteraard belangrijk om het advies van een medisch professional op te volgen. Ik geloof dus zeker in de toekomst. Wetenschappelijke publicaties zitten in stijgende lijn en er zullen hierdoor zeker nog nieuwe zaken ontdekt worden. We zullen dit met Deba Pharma nauwgezet opvolgen en meenemen in de ontwikkeling en optimalisatie van onze producten.
Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo • Tekst en afbeelding

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Wil je graag het interessante nieuws en de acties van Deba Pharma periodiek ontvangen? Schrijf je in: